N-VA klaagt over te weinig gemeenteraadszittingen

Op 16 december 2016, over deze onderwerpen: beleid gemeente, Gemeenteraad

In Meulebeke waren er het afgelopen jaar slechts negen gemeenteraadszittingen. Dat is veel te weinig volgens oppositiepartij N-VA.

Artikel 19 van het gemeentedecreet, dat in 2013 door de gemeenteraad van Meulebeke werd ondertekend, bepaalt dat “de gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar”. Met de afgelopen gemeenteraad van woensdagavond meegerekend, kwam de gemeenteraad het voorbije jaar negen keer samen.

Dat is te weinig volgens oppositiepartij N-VA. “Hiermee beperken ze de democratie in onze gemeente”, vindt fractieleider Rik Vergote (N-VA). “De gemeenteraad is voor ons de ideale gelegenheid om in debat te gaan met de meerderheid en om vragen te stellen. De eerste gemeenteraad van 2016 vond plaats op 9 maart, toen waren we al drie maanden ver in het jaar.” In januari 2015 werd de meerderheid al op de vingers getikt door provinciegouverneur Carl Decaluwé omdat er in 2014 ook te weinig gemeenteraden plaatsvonden. Volgens burgemeester Dirk Verwilst (CD&V) heeft het gebrekkige aantal gemeenteraden onder andere te maken met de schepenwissels die in het begin van het jaar werden doorgevoerd.

De uitgespaarde zitpenningen van de gemeenteraadsleden bedragen zo 3.146,24 euro. Vergote stelde voor om dit bedrag te schenken aan een goed doel. Hij stelde ook voor dat de burgemeester en schepenen een even groot bedrag van hun loon afstaan aan hetzelfde doel. Dat voorstel werd niet goedgekeurd door de meerderheid. (slr)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is