Ook dit najaar blijven inzetten op verdelging Aziatische hoornaar

Op 31 oktober 2022

West-Vlaanderen / Ieper – Omwille van de huidige warme temperaturen moeten we in de West-Vlaamse provinciedomeinen ook in het najaar blijven inzetten op het vernietigen van de  nesten van de Aziatische hoornaars. Dat was de duidelijke oproep van provincieraadslid Johan De Poorter op dinsdag 25 oktober 2022 in De Palingbeek. De Poorter was aanwezig bij een verdelgingsactie van  een nest van Aziatische hoornaars door de lokale brandweerzone.

De afgelopen zomer werden er verschillende nesten opgemerkt van de Aziatische hoornaars, een uitheemse wespensoort die onder andere honingbijen opvreet, in de West-Vlaamse provinciedomeinen.  “Daarbij werden in de Palingbeek zelfs  bezoekers aangevallen door de vervelende wespen.  De N-VA dringt er daarom op aan er voldoende middelen blijvend worden voorzien om de nesten te verdelgen. De provinciedomeinen moeten  toegankelijk en veilig blijven voor families met kinderen, fietsers en wandelaars. Daarom ook een pluim aan al onze West-Vlaamse brandweerlieden die dagelijks instaan voor de verdelging van deze invasieve bijensoort”, verduidelijkt De Poorter.

Eén nest kan 500 koninginnen voortbrengen

Volgens het provincieraadslid woedt er momenteel een hevige strijd tegen de agressieve insecten en vermeerdert de soort zich bijzonder snel. Zo kan één primair nest maar liefst 500 koninginnen voortbrengen die op hun beurt weer evenveel nesten kunnen uitbouwen. In West-Vlaanderen werden in 2022 bijna 200 zulke nesten ontdekt, een verdubbeling ten opzichte van 2021. “Daarom blijft een doorgedreven controle en handhaving op de verspreiding van de soort uiterst belangrijk”, besluit provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is