De grote gemeentetest van het Nieuwsblad "Meulebeke op de 236ste plaats op 308 gemeenten"

Op 3 december 2016, over deze onderwerpen: beleid gemeente
Overzicht na 1 jaar testen

Meulebeke blijft achterop hinken in de grote gemeentetest van Het Nieuwsblad met een score van 6,27 (236ste plaats op 308 gemeenten)

Reeds in ons 3de N-VA magazine konden wij jullie informeren over de zwakke uitslag van onze gemeente in de grote gemeentetest van Het Nieuwsblad. De laatste bijkomende test heeft daar geen verandering in gebracht. 
Met dit eindresultaat kunnen we stellen dat er nog heel veel werk aan de winkel is. Zeker als we de vergelijking met met Waregem (6de plaats) en Izegem (13de plaats), kunnen we stellen dat Meulebeke beter kan!

Het Nieuwsblad neemt in ‘De Grote Gemeentest’ de dienstverlening van de 308 Vlaamse gemeenten onder de loep. De afgelopen maanden werden 10 testen uitgevoerd:

Ranking Izegem

Plaats Izegem

Ranking Meulebeke

Plaats Meulebeke

 

Overzicht verchillende test met ernaats de punten voor Meulebeke.

- Test 1 Openbaarheid van bestuur: Hoe geheim zijn de openbare documenten in jouw gemeente?; (4 op 10)

- Test 2 Bibliotheken: Hoe goed scoort jouw plaatselijke bibliotheek?; ( 5 op 10)

- Test 3 Burgemeester: Hoe bereikbaar is jouw burgemeester?; (5 op 10)

- Test 4 Kost: Hoeveel kosten de documenten in jouw gemeente?;(6 op 10)

- Test 5 Website: Hoe gebruiksvriendelijk is de website van jouw gemeente?(6,3 op 10)

- Test 6 Beltest - Hoe snel word je geholpen in jouw gemeente? (9 op 10)

- Test 7 Ondernemers - Wat doet de gemeente voor ondernemers?(4 op 10)

- Test 8: Groentest - Hoe proper zijn de begraafplaatsen? (9 op 10)

- Test 9: Toegankelijkheid - Hoe toegankelijk en gebruiksvriendelijk is het gemeentehuis? (7,9 op 10)

- Test 10: Gemeentelijke belastingen - Hoeveel belastingen moet je betalen in jouw gemeente? (6,5 op 10)

Elke test werd beoordeeld op tien. Op basis van de 10 testen samen werd een rangschikking gemaakt. Meulebeke staat op plaats 236, waarbij ze dus nog 30 plaatsen is gezakt in vergelijking met de tussenstand van begin september. 

De testen tonen in elk geval aan dat Meulebeke in de test openbaarheid van bestuur en ondernemerszin in de gemeente onder de helft zitten. Eén van de sterkhouders van het onderzoek en die ervoor zorgen dat onze gemeente niet gebuisd is, blijkt namelijk de inzet van het personeel. Want bij de beltest scoren we maar liefst 9 op 10 en onderhoud van de kerkhoven . Dus zeker een dikke pluim voor het gemeentepersoneel.

De afgelopen 3 jaar vroeg de voltallige oppositie vroeg reeds meermaals om de website dynamischer en toegankelijker te maken, om meer transparantie, o.a. in de openbaarheid van bestuur. Zo blijft de verslaggeving van de gemeenteraad zeer beknopt en worden opmerkingen vaak niet opgenomen in de notulen. In tegenstelling tot andere gemeenten waar de algehele gemeenteraad woord voor woord kan worden nagelezen of via het internet zelf live kan worden mee gevolgd en herbekeken.

Meulebeke heeft meer dan ooit nood aan een krachtige verandering. Daarom zal N-VA Meulebeke elke gemeenteraad constructieve voorstellen formuleren om de gemeente nog efficiënter en klantvriendelijker te laten werken. Vraag is of CD&V Meulebeke vindt dat de gemeente efficiënter en toekomstgericht moet bestuurd worden. Misschien ploeteren ze liever verder zoals ze al jaren bezig zijn, want de kracht van verandering stuit vaak op weerstand. 

Alles info is na te lezen op: http://interactief2.nieuwsblad.be/WedstrijdCR/WedstrijdCR.aspx?ID=fTMfI1...

Bron Het Nieuwsblad van 3 december 2016

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is