Steun Berencross stoort N-VA: “vzw burgemeester mag meer dan andere”

Op 26 september 2017, over deze onderwerpen: beleid gemeente, Bestuur

De Berencross in Meulebeke krijgt dit jaar voor het eerst steun van de gemeente. Zo zal er personeel van de gemeente helpen bij de opkuis achteraf. Oppositiepartij N-VA vindt dit oneerlijk tegenover andere verenigingen.

Het gemeentepersoneel van Meulebeke werd vorige week verrast op een mailtje van de gemeentesecretaris Tom Vanpoucke met de vraag te helpen bij de opkuis na de Berencross op zaterdag 7 oktober. De brief sluit af met de vriendelijke mededeling dat “indien er onvoldoende respons komt, personeelsleden zullen worden aangeduid hiervoor”.

Dat schoot bij oppositiepartij N-VA in het verkeerde keelgat. De Berencross is vijf jaar geleden opgericht door burgemeester Dirk Verwilst (CD&V) onder de vzw Cyclocross. “We merken dat de burgemeester zijn vzw plots een pak meer rechten heeft dan de gewone verenigingen”, zegt fractieleider Rik Vergote (N-VA). “Het kan niet dat gemeentepersoneel opgeëist wordt door een vzw die niets met de gemeente te maken heeft.”

Volgens de partij zou de vzw ook niet meer opdraaien voor eventuele schade aan het domein Ter Borcht, waar de cyclocross plaatsvindt. Deze kosten zouden door de gemeente gedekt worden. “Het gemeentebestuur heeft aan het begin van deze legislatuur de ondersteuning voor verenigingen fors teruggeschroefd, maar dat is blijkbaar niet van tel voor de Berencross. We vinden het ongehoord dat een burgemeester het geld van de belastingbetaler inzet voor zijn eigen prestige.”

Voor WK

Volgens burgemeester Dirk Verwilst, voorzitter van de vzw Cyclocross,

is er sinds dit jaar voor het eerst een samenwerking tussen de gemeente en de vzw. Naar aanleiding van het WK veldrijden in 2021, dat in Meulebeke zal plaatsvinden, zal de gemeente logistieke steun verlenen aan de organisatie van de Berencross. “Deze samenwerking werd door het volledige schepencollege goedgekeurd”, zegt Verwilst. “Met de huidige middelen van de vzw kunnen we de organisatie van het WK niet aan. We hebben inderdaad hulp gevraagd van gemeentepersoneel, maar het gaat om nog geen tien medewerkers. Ze hebben zich trouwens vrijwillig aangeboden. Ik geef wel toe dat de secretaris niet mocht zeggen dat we zelf mensen zouden aanduiden.”

De Berencross, diedeel uitmaakt van de Brico Cross Cup, is de enige veldrit uit de reeks waarbij er amper financiële steun komt van de gemeente. “Uit eigen vermogen heb ik al meer dan 25.000 euro in de cross gestoken, het is dus niet eerlijk om dit mijn 'speeltje' te noemen. De Berencross is intussen al uitgegroeid tot een grote speler bij de veldritten en dit komt de gemeente alleen maar ten goede.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is