Toegankelijkheidsonderzoek Zwembad Ter Borcht

Op 22 mei 2017, over deze onderwerpen: beleid gemeente
Toegankelijkheidsonderzoek Zwembad Ter Borcht

Er is een toegankelijksheidsonderzoek gevoerd van de West-Vlaamse zwembaden. Het Meulebeekse bad in Ter Borcht heeft een aantal verbeterpunten. N-VA wil dat deze aangepakt worden.

We stellen vast dat er positieve punten zijn, maar er zijn nog een aantal zaken die kunnen verbeterd worden, de meeste met weinig kosten, aldus gemeenteraadslid Herman Vanhee.
We sommen er een drietal op.

De groepskleedkamers zijn voldoende ruim voor rolstoelgebruikers, maar de deuren zijn smal en aan sommige deuren ontbreekt de opstelruimte naast de klinkzijde.
Een rolstoelgebruiker kan via de kleedkamers en het EHBO lokaal het zwembad bereiken, maar de deur naar het EHBO lokaal is smal en in het lokaal worden de circulatie- en opstelruimtes gehinderd door het materiaal.

De normale weg is via de verplichte douches in de kleedkamers (verplicht voetbad), maar deze zijn niet toegankelijk voor de rolstoel want die zijn - zonder hellend vlak- te diep.
De rolstoel gebruiker moet dan iemand aanspreken om een redder te vragen de deur naar het zwembad te ontsluiten.
De oplossing is nochtans simpel: maak daar een klein hellend vlak, aldus gemeenteraadslid Herman Vanhee.

Er is geen aangepast sanitair voorzien in het nat gedeelte. Rolstoelgebruikers kunnen enkel naar het toilet van het cafetaria. Dit heeft een paar belangrijke nadelen.
Men komt er als zwemmer uit het warme zwembad plots in een veel koudere omgeving van ongeveer 18°C.

Daarenboven kan de plotse ontmoeting tussen een rolstoelgebruiker in zwempak en een cafetariabezoeker onverwacht confronterend zijn.
We weten dat het gemeentebestuur in overleg is over het zwembad met buurgemeenten om de kosten te delen. Hoewel deze besprekingen niet makkelijk verlopen, zien wij het zwembad niet verdwijnen en zeker nog tal van jaren functioneren.

Daarom stelt de N-VA-fractie voor zoveel mogelijk van de verbeterpunten zo vlug mogelijk uit te voeren. Uit respect voor deze medeburgers moet die zeker aangepakt worden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is