"West-Vlaamse meerderheid kiest voor zelfbehoud"

Op 6 februari 2017, over deze onderwerpen: Provincie

Op de provincieraad van West-Vlaanderen mocht de raad advies uitbrengen over de wijzigingen van de provinciedistricten. 

Vlaanderen stelt voor om van 7 naar 3 kiesdistricten te gaan, namelijk Brugge, Ieper-Oostende-Diksmuide en Kortrijk-Roeselare-Tielt. Machteld Vanhee, Provincieraadslid  N-VA: “Gezien het aantal provincieraadsleden zal dalen van 72 naar 36 vinden wij dit een goede zaak.”

​De meerderheid (CD&V, sp.a en Open VLD) wil echter 5 districten. Op zich is het al vreemd dat CD&V en Open VLD ingaan tegen de besluiten die genomen zijn door hun eigen partij op Vlaams niveau. De vraag blijft natuurlijk waarom zij dit nu echt willen? “Dit doen ze uit puur zelfbehoud”, vervolgt Vanhee, “Als men naar 5 districten zou gaan, zouden de kleinere partijen het zeer moeilijk krijgen om in de provincieraad te komen. Daardoor zou N-VA de enige oppositiepartij zijn en kan de meerderheid hun huidige coalitie verder zetten.” 

De redenen die de meerderheid aanhaalde om dit te motiveren, waren ronduit ontoereikend. “Deze motivatie zal in elk geval de annalen van de West-Vlaamse politieke geschiedenis niet halen”, besloot Vanhee.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is